Fransız sendika kongresinde Kürtlere yönelik baskıları kınadı

Fransa’da 110 bin üyesi bulunan sendikalar birliği Solidaires, 9’uncu kongresinde Avrupa'da Kürt hareketine yönelik baskıları kınayarak, “Kürt halkının kendi kaderini tayin etme hareketine olan desteğini” yineledi.

Sendika, 24 ve 25 Nisan tarihlerinde gerçekleşen 9’uncu kongresinde Kürt halkına yönelik baskılara ilişkin bir önergeyi onayladı. 

Avrupa’da Kürt hareketine yönelik baskıların kınandığı kararda, özellikle Belçika ve Fransa’daki baskılar ile Güney Kurdistan’daki işgal saldırılarına dikkat çekildi. 

Sendikanın onayladığı önerge şöyle:

BELÇİKA

23 Nisan 2024'ü 24 Nisan'a bağlayan gece, 200 Belçikalı polis memuru Belçika'da bulunan Kürt televizyon kanalları Medya-Haber ve Stêrk TV'nin binalarında arama yaptı. İki kanalın yayın yapmasını engellemek amacıyla ekipmanlara el konuldu ve bazı durumlarda imha edildi. Orada bulunanlara karşı polis şiddeti kullanıldı.

FRANSA

Ayın 24'ü sabahı Fransız polisi Île-de-France ve Bouches-du-Rhône bölgelerinde 9 Kürdü gözaltına aldı. Birkaç hafta önce de Fransa üç genç Kürt aktivisti sınır dışı etmiş ve bunlar Türkiye'ye varır varmaz tutuklanmışlardı.

Türkiye'de de bağımsız Kürt basınına yönelik bir operasyon gerçekleştirilmiş ve 8 gazeteci ya da basın çalışanı tutuklanmıştı. 

GÜNEY KURDİSTAN

Bu operasyonlar, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta (Güney Kurdistan) PKK'ye karşı yeni bir askeri operasyon başlatmasından birkaç gün sonra ve Türk hükümetinin yurtdışı ziyaretlerini hızlandırdığı bir dönemde gerçekleşti. Son yerel seçimlerde zayıflayan Erdoğan, son günlerde Irak'a ve Kürt bölgesine resmi ziyaretlerde bulundu ve PKK'ye karşı askeri harekatında kendisine yardımcı olan Barzanilerle bir araya geldi.

UTANÇ VERİCİ İŞBİRLİĞİ

Bu gelişmeler endişe vericidir ve başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin Kürt muhalifleri hedef almasında Türk rejimiyle işbirliğini yenilediğini göstermektedir.

Union Syndicale Solidaire bu utanç verici işbirliğini şiddetle kınamakta ve Kürt halkının kendi kaderini tayin etme hareketine olan desteğini yinelemektedir. İktidardaki Macronist rejim, otoriter Türk rejimi ile işbirliğine ve kendi topraklarındaki Kürt aktivistlere yönelik baskı politikasına son vermelidir.”