ANF'ye erişim yasağı Anayasa Mahkemesi'ne taşındı

AKP'nin savaş kararının ardından ANF'ye erişim yasağının konulması AYM'ye taşındı.

Geçici AKP hükümetinin savaş politikalarını hayata geçirmesiyle birlikte ANF'nin erişiminin engellenmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yapıldı.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) ANF, ETHA, Özgür Politika, Yüksekova Haber'e erişim yasağı kararının Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından onaylanmasının ardından Avukatlar Ramazan Demir ve Ali Deniz Ceylan, itirazda bulundu. Ancak üç hafta geçmesine mahkemeden yanıt gelmeyince, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yapıldı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi'nden Kerem Altıparmak da kullanıcı sıfatıyla AYM'ye başvuruda bulundu.

ALTIPARMAK: OPERASYONA BAŞLAR BAŞLAMAZ YASAKLADILAR

Daha önce Twitter ve Youtube yasakları için başvuru yapan ve yasağın kaldırılmasını sağlayan Altıparmak, ANF ve muhalif siteler için yaptıkları bireysel başvuruya ilişkin, "İlk itirazımızın üzerinden 3 hafta geçti. Twitter ve Youtube yasakları sırasında yaptığımız başvuruda AYM haberin eskiyen, bayatlayan bir şey olduğu için hemen karar vermişti. Youtube ve Twitter'ı bu şekilde açmıştı. Burarada da benzer şey var; kapatılan sitelerin tamamı Kürt haberciliğine ilişkin belli görüşü, çizgiyi yansıtıyor. Sadece devletin izin verdiği haberleri alabilir hale geldik" dedi.
ANF'ye yönelik yasak kararında 5651 Yasanın 8A hükmünün dayanak yapıldığını bildiren Altıparmak, "Ancak bu maddede suç işlenmesinin önlenmesi, yaşam hakkı ihlali işlenmesinin önlenmesi vurgusu yapılıyor. Oysa operasyon yapılalı 24 saat oldu ve engelleme geldi. Operasyon başlar başlamaz bu riski nasıl gördüler? Eğer daha önce bir suç varsa da onun engelini 8A'ya göre veremezler. 'Ben operasyon yapıyorum, bunlar nasılsa suç işleyecek şeyler yayımlarlar' gibi mantıksız bir karar olamaz. İlgili maddeye göre ANF ve diğer siteler kapatılamaz. TC'nin kendi yasasına göre kapatılamaz" şeklinde konuştu.

AİHM'E TAŞINABİLİR

Altıparmak, AYM'nin karar vermediği takdirde ise erişim yasağını AİHM'e taşımayı gündemlerine alacaklarını kaydetti.

AV. DEMİR: KÜRTLERE YÖNELİK KATLİAMLAR BİLİNMESİN İSTİYORLAR

Av. Ramazan Demir ise konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Kapatılan ve engellenen Kürt siteleri üzerinden Kürtlerle ilgili hiçbir şey duyulmasın, bilinmesin istiyorlar. Kanalları kapattılar, kapattırdılar, gazeteleri kapattılar, çıkaranı da cezaevine attılar. Genel olarak muhalefetin, özelde de Kürtlerin maruz kaldıkları katliam ve ihlalleri Türkiye'nin geri kalanı bilmesin istiyorlar. Bunun için şu anda en uygun hatta tek elverişli zemin olan sosyal medya ve internetteki neredeyse bütün Kürt hesap ve sitelerine erişimi engelliyorlar."
Av. Demir, Silopi'deki katliamla ilgili bilgiler paylaştığı için kendi Twitter hesabının kapatıldığını da belirtti.