GÖRÜNTÜLÜ

Gültan Kışanak: Bütün arkadaşlarımızı özgürlüğüne kavuşturacağız

Kobanê Kumpas Davası’nda yıllarca rehin tutulduktan sonra 16 Mayıs günü hakkında tahliye kararı verilen Kürt siyasetçi Gültan Kışanak, Amed’de “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla karşılandı.

Amed Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kocaeli 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden tahliye edildi. 

7,5 yıl sonra cezaevinden çıkan Gültan Kışanak, Diyarbakır Havalimanı’nda Amed, Mêrdin büyükşehir belediye eşbaşkanları, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad- TJA) aktivistleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri ve kadınlar tarafından “Jin jiyan  azadî” sloganları ve çiçeklerle karşılandı. 

Gültan Kışanak yaptığı kısa konuşmada “Eksik geldik, tüm arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşuncaya kadar biz de özgür değiliz. Kobanê bir vicdan sorunudur. Sonrasında Kobanê kumpas davası olarak önümüze getirildi. Hala da böyle devam ediyor” dedi. 

Gültan Kışanak, “Bir kez daha biz vicdanı ve vicdansızlığı tartma, anlama ve görme imkanı gördük. Bu mücadelede vicdan kazandı. Tıpkı Kobanê’nin kazandığı gibi. Kobanê kumpas davası da hak ettiği gibi tarihin çöp sepetine atılacak. Biz de bütün arkadaşlarımızı özgürlüğüne kavuşturacağız. Hep birlikte gelip Amed’e özgürlük halayına duracağız. Bugün eksiğiz, bugün biraz yaralıyız. Arkadaşlarımız kalbimizde, mücadelemiz de bizimle birlikteler. Onlar da böyle istiyor” diye ekledi. 

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın selamlarını da getirdiğini ifade eden Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ’ın bugün yayınlanan mesajını hatırlattı.

Gültan Kışanak, “Figen başkanın herkese, halklarımıza çok çok selamları var. ‘Direnerek, bugünlere geldik. Bundan sonrada böyle devam edeceğiz’, dedi. Bugün mesajını sizler de gördünüz. ‘Kimse yüzünü eğmesin’, diyor. Bizim için verilen karar bir mücadele gerekçesidir. Tabi ki hepimiz üzüldük, haksız, hukuksuz karar, kumpasın devamı niteliğindedir. Bunu aşacağız. Amed’e bütün arkadaşlarımızın selamını mücadele umutlarını getirdim” şeklinde konuştu. 

Gültan Kışanak ve beraberindekiler daha sonra DEM Parti Amed İl Örgütü'ne geçti.

Gültan Kışanak, burada coşkulu bir şekilde karşılanırken sık sık “Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları atıldı. 

Gültan Kışanak, şu açıklamada bulundu: "Yoldaşlarımız bir kumpas davasında haksız, hukuksuz bir karar ile karşı karşıya kaldı. Kobanê aslında bir insanlık, vicdan davasıydı. O zaman gerçekten 7’den 70’e herkes Kobanê’de insanlığa, vicdana, onura sahip çıktı. Sonrasında da bir Kobanê Kumpas Davası ile operasyonları yapıldı. Şimdi de bu insanlık ve vicdan davası olarak önümüzde duruyor. Dünkü karar bizim için anlamlı bir karar değildir. Ne hukuki olarak ne insani olarak ne vicdani olarak ne de bu ülkenin hakikati olarak zerre kadar geçerliliği olan bir karar değil. Biliyoruz ki oradaki arkadaşlarımızın her biri halklarımızın barışı, özgürlüğü ve demokrasi için yaşadılar. Bunun için nefes aldılar, bunun için mücadele ettiler. Bugün de cezaevlerinde aynı direnişi sürdürüyorlar.”

AHMET TÜRK: BU HALK ASLA BAŞINI EĞMEYECEK

Aynı davada hakkında hapis cezası verilen Ahmet Türk de bu karşılama sırasında bir konuşma yaptı.  "Kobanê Kumpas Davası Kürt halkını sindirmeye, susturmaya, Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik bir siyasi dava olarak karşımızda duruyor” diyen Ahmet Türk, şunları ekledi:  “Biliyoruz ki geçmişten bugüne kadar Kürt halklarının kazanımlarını yok etmek için ırkçı, milliyetçi bir anlayışla karşı karşıyayız.  Şunu bilmenizi istiyoruz; ne yaparlarsa yapsınlar bu halk asla başını eğmeyecek, özgürlüğü için, demokratik geleceği için, Kürt halkını özgür geleceği için mücadeleyi sürdürecek. Yüreğimiz buruk, çünkü yoldaşlarımız halen içeride. Ama biz, özgür ve demokratik gelecek için elbette ki bugün dünden daha fazla örgütlü, inançlı bir şekilde mücadele edeceğiz."