YRA'dan BM ve uluslararası kurumlara 'basın özgürlüğü' çağrısı

YRA, BM ve uluslararası kurumlara seslenerek, "Gazetecilere yönelik baskılara karşı sessiz kalma" dedi.

YRA AÇIKLAMA

Özgür Basın Birliği (YRA), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası kurum ve kuruluşlara seslenilen açıklamada, "Uluslararası anlaşmalara ve standartlara göre hareket edin ve görevinizi yerine getirin” denildi.

Açıklamada Birleşmiş Milletler'in kararlarına rağmen dünya genelinde basın ve gazetecilik ihlallerinin arttığı vurgulanarak, Türkiye'nin de baskı uygulayan devletler arasında yer aldığı belirtildi. Özellikle de Bakurê Kurdistan ve Türkiye'de gazetecilere yönelik saldırılara, baskı ve tutuklamalara dikkat çekildi.

TÜRK DEVLETİ VE BAŞUR HÜKÜMETİNE TEPKİ

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki gazetecilere yönelik saldırılarına işaret edilen açıklamada, Jin TV aracına düzenlenen saldırıda televizyon çalışanı Necimedin Fêsel Hecî Sînan’ın şehit olması ve muhabir Delila Egid'in ağır yaralanması hatırlatıldı. Açıklamada işgalci Türk devletinin özgür basından korktuğu ve gazetecileri hedef aldığı vurgulandı.

Ayrıca Başûrê Kurdistan’daki gazetecilere yönelik baskıların da hatırlatıldığı açıklamada, YRA üyesi Roj News Editörü Silêman Ehmed’in 6 ayı aşkın süredir alıkonulduğu ve akıbetinin hâlâ bilinmediği belirtildi.

Dünya genelinde gazetecilere yönelik baskı ve uygulamaların kınandığı açıklamanın sonunda, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kurum ve kuruluşlara şu çağrı yapıldı:

"Kuzey ve Doğu Suriye ve dünya genelinde gazetecilere yönelik baskı ve uygulamalara karşı kayıtsız kalmayın, uluslararası anlaşmalara ve standartlara göre hareket edin, görevinizi yerine getirin."